Згідно з новими правилами, виписати людину з квартири або будинку без її відома стало можливим після ухвалення постанови Кабінету Міністрів №265 у 2022 році. Цей документ затвердив новий порядок декларування та реєстрації місця проживання.

Раніше таке рішення можна було ухвалити лише через суд або за згодою самої людини, яка була зареєстрована в житлі. За інформацією РБК-Україна, тепер власник нерухомості має право виписати зареєстровану особу, якщо вона не є співвласником житла.

Прописка, фото: news.dtkt.ua

Процедура виписки досить проста. Власник житла має звернутися до ЦНАП тієї громади, де розташоване житло. Для цього потрібно подати відповідну заяву, а також надати такі документи: паспорт, ідентифікаційний код, документ, який підтверджує право власності на нерухомість.

Важливо також сплатити адміністративний збір, що становить 1,5% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Процедура зняття з реєстрації виконується того ж дня, коли було подано заяву.

Популярні новини зараз

Опалювальний сезон 2024-2025: коли включать тепло та якими будуть тарифи для населення

Повернення графіків відключення світла: як підготувати квартиру до стрибків напруги

Кінець світу у 2025 році: що Ванга говорила про Апокаліпсис та закінчення війни в Україні

Пенсіонерам доплатять солідні гроші: надбавки приходитимуть три місяці

Показати ще

Паспортний стіл, фото pasport.org.ua

Існують обмеження на виписку людей з житла. Не можна виписати без згоди власника або співвласника, а неповнолітню дитину можна виписати лише з дозволу одного з батьків. Власник не має права одноособово виписати своїх дітей без відповідного рішення.

У випадку з дітьми-сиротами рішення має бути погоджене з органами опіки, а для недієздатних осіб — з опікунами. Якщо виписується співвласник, необхідна згода інших співвласників.

суд

Не всі власники можуть виписати зареєстрованих осіб. Наприклад, новий власник, який успадкував житло, не може виписати попереднього мешканця без судового рішення. Якщо виписка відбулася без згоди, це можна оскаржити в суді.

Новий порядок спростив процедуру зняття з реєстрації, але зберіг обмеження для захисту прав зареєстрованих осіб, зокрема дітей та тих, хто не є власниками.

Нагадаємо, платіжка за комуналку може зрости до 5000-5500 гривень

Раніше ми писали про те, що робити, коли зникає світло: ДТЕК назвали головні кроки

Крім того, Знай.ua повідомляв, 15% чи 20% податку: скільки зобов'яжуть сплачувати пенсіонерів