Фінансовий аналітик Олексій Козирев закликав українців не поспішати забирати свої заощадження з банків. Він пояснив, що, попри війну, банки мають достатньо коштів, щоб повернути депозити.

За його словами, обсяг заощаджень населення та ФОПів у банках становить близько 1,2 трлн грн, тоді як банки мають значні активи в ОВДП та депозитних сертифікатах, що повністю покривають ці кошти.

Козирев підкреслив, що забирати гроші з банків через страх втратити їх немає сенсу. Натомість тримати гроші в банку вигідніше, ніж вдома, оскільки це дозволяє хоч якось зберегти купівельну спроможність на тлі інфляції.

Він зауважив, що в Україні офіційна інфляція за 2023 рік становила 5,1%, тож зберігання грошей «під матрацом» призводить до зменшення їх вартості.

Популярні новини зараз

Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку

"Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу

Показати ще

Хоча банки й знизили депозитні ставки, тримати гроші на депозиті все одно краще, ніж просто зберігати їх вдома. Козирев зазначив, що інфляція існує і в США, і в єврозоні, тому гроші в іноземній валюті також втрачають вартість, якщо їх не розміщувати на депозитах.

Нагадаємо, ЗМІ пишуть, що банківський нагляд НБУ «закрив очі» на приховування прибутків акціонерами monobank

Раніше ми писали про те, що оплачувати рахунки та передавати показники по-новому: комунальники попередили про зміни

Крім того, Знай.ua повідомляв, українські банки відмовляються виплачувати частину депозитів: хто ризикує втратити свої накопичення