Зима 2020-2021 повинна бути теплою в порівнянні з зимами кінця минулого століття і початку цього. Близько 20 днів на місяць може переважати досить тепла, як для зимового сезону, погода. Однак можливі і аномально низькі температури повітря.

Такий прогноз погоди озвучила завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Січень 2020 в Україні може бути на 2-3 градуси тепліше, ніж на початку століття.

"Це може бути за рахунок того, що протягом місяця буде зберігатися аномально висока температура. А також за рахунок того, що буде період або навіть кілька періодів з аномально високою і низькою температурою, але переважатиме більш тепла погода", - розповіла кліматолог.

Віра Балабух у той же час не змогла спрогнозувати, як буде розподілятися температура протягом усього зимового сезону.

Популярні новини зараз

В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду

Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки

Показати ще

"Тому що аномалії можуть бути щодня, які дадуть і в середньому аномальну температуру. Або навпаки, як минулого року — дві декади січня зберігалася дуже висока температура (на Поліссі та у Львівській області, спостерігалася навіть температура, яка зазвичай характерна для південного узбережжя Криму), а потім буквально тиждень трималася аномально низька температура, втім, у підсумку ми все одно отримаємо середню температуру вище норми", - додала синоптик.

За словами Балабух, сезонний і місячний прогноз погоди особливо залежать від процесів в океані. Достовірний прогноз погоди синоптики можуть надати тільки за три-п'ять днів.

"Саме до цих прогнозів варто прислухатися і приймати рішення, тому що вони мають високу точність і виправдовуваність. Достовірність таких прогнозів-80-90%", - розповіла експерт.

В цілому по Україні характерна тенденція до того, що зими стають менш суворими і більш комфортними.

"Зимових днів, коли температура повітря нижче нуля, і коли нам потрібна шуба, стає все менше. Минулого року таких днів було близько восьми в Києві за всю зиму. Скільки їх буде цієї зими, сказати важко, але, за прогнозами, і зима 2020-2021 років, очевидно, теж не буде суворою", - вважає Балабух.

"Очікується, що середня за сезон температура буде вище, ніж на початку століття, і значно вище, ніж в середині минулого століття. Тобто близько 20 днів на місяць може переважати досить тепла, як для зимового сезону, погода", - резюмувала кліматолог.

Нагадаємо, що погода в Україні на 21 жовтня влаштує "американські гірки":вегетатики, тримайтеся.

Як повідомляв портал Знай.ua листопад заморозить українців, синоптик приголомшив прогнозом: "Дощі, мінуса і сніг"

Також портал Знай.ua писав, що синоптик Діденко, яка прогнозує погоду всій Україні, показала урожай грибного сезону: "Перший - під Карпатами...."